Omgaan met flashbacks: 5 tips

Door de vele verhalen over seksueel misbruik van de afgelopen week hebben veel vrouwen momenteel last van flashbacks, nachtmerries en triggers. Tijdens een flashback zit je opeens middenin een herinnering aan seksueel misbruik uit het verleden. Deze herinnering duikt opeens op, alsof het opnieuw gebeurt. Vaak wordt een flashback getriggerd door iets in het heden, dit kan van alles zijn zoals een bepaald type auto, een nieuwsbericht, een geur, of een verhaal van iemand anders.

Flashbacks kunnen overweldigend en verstorend zijn. Je kunt je hierdoor angstig of machteloos voelen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat flashbacks ook belangrijke informatie bevatten. Ze kunnen zelfs een stap in het helingsproces zijn. Soms brengt een flashback een herinnering terug die je misschien verdrongen had, en dat kan je helpen om het seksueel misbruik uit het verleden beter te verwerken en uiteindelijk een plek te geven.

Hoe ga je om met flashbacks?

Als je merkt dat flashbacks je dagelijks leven beïnvloeden, is het belangrijk om te begrijpen waar ze door getriggerd worden. Probeer te identificeren welke situaties, geluiden of beelden de herinneringen oproepen. Dit kan helpen om tijdelijk die triggers te vermijden, terwijl je werkt aan het verwerken van je trauma op een meer gecontroleerde manier.

5 dingen die je kan doen om beter met flashbacks om te gaan:

  1. Identificeer de trigger: Wanneer een flashback optreedt, probeer dan na te gaan wat de aanleiding was. Is het iets wat je hoorde, zag, of voelde? Het bewust worden van je triggers kan helpen om je omgeving aan te passen en onnodige confrontaties te vermijden.
  2. Zorg voor afleiding: Flashbacks kunnen verlammend werken, maar je hoeft er niet in te blijven hangen. Geef je hoofd iets anders te doen. Zoek afleiding in een activiteit die je plezier geeft of je gedachten even op iets anders richt. Creatieve bezigheden, sport of een goed boek kunnen soms wonderen doen.
  3. Vermijd overmatige blootstelling aan nieuws en social media: In tijden waarin verhalen over misbruik veel in het nieuws zijn, kan het verstandig zijn tijdelijk wat afstand te nemen van het nieuws. Het constant lezen of horen over misbeuik kan meer flashbacks en negatieve emoties oproepen.
  4. Neem de Bachbloesem Star of Bethlehem, deze ondersteund bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.
  5. Werk aan verwerking in je eigen tempo: Neem de tijd om op een gecontroleerde manier aan de verwerking van je trauma te werken. Dit kan met behulp van therapie of andere methoden van traumaverwerking, zodat je op jouw tempo vooruitgang kunt boeken en steeds minder last krijgt van triggers.

Zoek hulp

Flashbacks zijn een belangrijk signaal dat er nog onverwerkte gevoelens en ervaringen zijn die om aandacht vragen. Als het je te veel wordt om hier alleen mee om te gaan is het verstandig om hulp te zoeken. Samen met een therapeut kun je in een veilige omgeving werken aan je herstel, je triggers leren begrijpen en manieren vinden om ze beter te hanteren.