Dissociatie is een zelfbeschermingsmechanisme van ons lichaam, bedoeld om je tijdelijk af te schermen van pijnlijke emoties of herinneringen. het treed op tijdens traumatische situaties en herinneringen hieraan. Het lijkt dan alsof je er even “niet bent,” waardoor je de pijn niet hoeft te voelen. Hoewel dissociatie op de korte termijn helpt om te overleven, kan het op de lange termijn een obstakel vormen voor je herstel en het verwerken van de onderliggende pijn.
Tijdens dissociatie voel je je mentaal afwezig en losgekoppeld van jezelf en je omgeving. Als dit regelmatig voorkomt, kan het je vermogen belemmeren om volledig aanwezig te zijn in je dagelijks leven. Dit kan verwarrend en zelfs beangstigend zijn, maar er zijn manieren om jezelf terug te brengen naar het hier en nu. Een belangrijke strategie is om al je zintuigen te gebruiken en weer bewust contact te maken met je lichaam en je omgeving.
Wat kun je doen tijdens dissociatie?
Als je merkt dat je aan het dissociëren bent, zijn er eenvoudige oefeningen die je kunt doen om jezelf weer in het hier en nu te krijgen en je lichaam te leren dat het veilig is. Dit helpt je om los te komen van de dissociatie en weer controle te krijgen over je gedachten en gevoelens. Oefen van te voren een keer met deze oefeningen zodat je weet wat je moet doen. Ook kan je direct 2 druppels van de Bachbloesem Clematis innemen om meer in het hier en nu te komen.
Oefening 1: Contact maken met je lichaam en omgeving
- Zet je voeten stevig en plat op de grond.
- Voel de grond onder je voeten en maak bewust contact. Stamp eventueel een paar keer met je voeten om het contact te versterken.
- Span je bilspieren aan.
- Kijk rustig om je heen. Beweeg zowel je hoofd als je ogen en observeer wat er om je heen gebeurt. Soms helpt het om via een spiegel te kijken, je hebt dan automatisch een ander perspectief.
- Als je weer in het hier en nu bent, vraag jezelf af: “Wat heb ik op dit moment nodig?”
- Probeer achteraf na te gaan waardoor je ging dissociëren en wat je kan doen om dit in het vervolg te voorkomen.
Oefening 2: De 5-4-3-2-1 techniek
- Noem vijf dingen die je ziet.
- Noem vier dingen die je hoort.
- Noem drie dingen die je voelt. (bijvoorbeeld de temperatuur of de stoel waarop je zit).
- Noem twee dingen die je ruikt.
- Noem één ding dat je proeft.
- Als je weer in het hier en nu bent, vraag jezelf af: “Wat heb ik op dit moment nodig?”
- Probeer achteraf na te gaan waardoor je ging dissociëren en wat je kan doen om dit in het vervolg te voorkomen.
Hulp bij het verwerken van trauma
Als dissociatie een terugkerend probleem is, kan het helpen om met een professional te praten. Samen kun je onderzoeken waar de triggers vandaan komen en hoe je op een gezonde manier met je emoties en herinneringen kunt omgaan. Traumaverwerking is een proces dat tijd en geduld vergt, maar met de juiste ondersteuning kun je leren om weer grip te krijgen op je leven.