Boeken over traumaheling en seksueel misbruik

Het helen van trauma, waaronder seksueel misbruik, kan een complex en langdurig proces zijn. Gelukkig zijn er boeken die je kunnen helpen om dit proces beter te begrijpen en je op weg te helpen naar herstel. Hieronder vind je een zorgvuldig samengestelde lijst van boeken die verschillende aspecten van trauma en seksueel misbruik behandelen. Deze boeken bieden niet alleen inzicht, maar ook praktische handvatten voor slachtoffers, partners en hulpverleners.

Traumaheling

  • Het boek van vergeving – Desmond Tutu
    Een inspirerend boek dat de kracht van vergeving benadrukt als onderdeel van genezing. Desmond Tutu, samen met zijn dochter Mpho, onderzoekt hoe vergeving kan bijdragen aan het herstellen van diepe wonden, zelfs na ernstige trauma’s.
  • De tijger ontwaakt – Peter Levine
    Peter Levine introduceert zijn baanbrekende methode voor traumaheling, bekend als Somatic Experiencing. Het boek biedt een diepgaande blik op hoe trauma zich in het lichaam vastzet en hoe lichaamsgerichte therapieën kunnen helpen om deze blokkades te doorbreken.
  • De stem van je lichaam – Peter Levine
    Een vervolg op “De tijger ontwaakt”, waarin Levine verder ingaat op de connectie tussen lichaam en geest. Dit boek biedt praktische oefeningen om je eigen genezingsproces te ondersteunen door middel van lichaamsbewustzijn en het herstellen van je innerlijke kracht.

Seksueel misbruik

Voor partners

  • Samen de pijn te boven – Eliana Gil
    Een dubbel boek met een deel voor persoon die misbruikt of mishandeld is en een deel voor zijn of haar partner. Om samen de weg naar herstel te vinden.
  • Partners in beeld – Ivonne Meeuwsen
    Een handleiding voor partners van slachtoffers van seksueel misbruik. Meeuwsen geeft duidelijke adviezen over hoe je als partner om kunt gaan met de trauma’s van de ander, en hoe je de relatie gezond kunt houden terwijl je elkaar steunt.
  • Redders in de nood – Beelen Joop en Joost Heinsius
    Dit boek, dat alleen nog tweedehands verkrijgbaar is, richt zich op partners die vaak in de rol van “redder” belanden. Het beschrijft hoe je als partner betrokken kunt blijven, zonder jezelf te verliezen in de zorg voor de ander.