Toen ik ontdekte dat er nog een flinke voorraad amandelmeel in de kast van mijn vriend lag, besloot ik er iets lekkers mee te maken. Met een kleine keuken en beperkt kookgerei moest het iets eenvoudigs worden. De keuze was snel gemaakt: cake! Makkelijk, altijd lekker, en perfect om amandelmeel in te verwerken.
Maar toen ik online naar een recept zocht, vond ik alleen onnodig ingewikkelde recepten. Kastanjemeel, pompoenpitten, dadels, vijgen en allerlei suikervervangers? Dat was niet de bedoeling. Ik wilde het simpel houden, zonder poespas. Geen eindeloze lijst met hippe ingrediënten, gewoon een smakelijke cake die glutenvrij is en makkelijk te maken met basisingrediënten. Het doel was om de kast leeg te maken, niet om hem weer vol te stoppen.
Dus besloot ik het eenvoudig te houden. Ik zocht een basisrecept voor cake en paste het aan naar wat ik wél in huis had. Het resultaat? Een heerlijke, glutenvrije cake die zo lekker was dat ik niet eens de tijd had om een foto te maken.
Recept voor glutenvrije no-nonsense amandelcake
Ingrediënten:
- 100 gr suiker
- 190 gr zachte roomboter
- 4 eieren
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr rijstmeel of een andere glutenvrije meelsoort
- Half zakje bakpoeder
- 1 appel (optioneel)
- Kaneel (optioneel)
Bereidingswijze:
- Meng roomboter en suiker. Prak de suiker door de zachte roomboter. Voor dit recept heb je geen dure keukenmixer nodig – een vork of lepel werkt prima.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het boter-suikermengsel. Zorg dat elk ei redelijk gemengd is voordat je de volgende toevoegt.
- Voeg het amandelmeel, rijstmeel en bakpoeder toe aan het mengsel en prak alles goed door elkaar.
- Optioneel voeg appel en kaneel toe. Als je een appel toevoegt, schil deze dan en snijd hem in plakjes. Bestrooi met wat kaneel en meng de plakjes door het beslag voor extra smaak.
- Vet een ovenschaal in met wat boter en giet het beslag erin. Een cakeblik is echt niet nodig in een simpele keuken.
- Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de cake ongeveer 1 uur op 165 graden. Voorverwarmen is meestal niet nodig, tenzij je een oude oven hebt die lang nodig heeft om op temperatuur te komen.