De invloed van familievloeken op familiesystemen

Een blik vanuit het systemisch werk

In het systemisch werk, zoals bij familieopstellingen, worden vier belangrijke wetten gehanteerd die inzicht geven in de harmonie of disbalans binnen een familiesysteem. Ik ga in dit artikel in op hoe familievloeken deze wetten kunnen verstoren en welke invloed dat heeft op individuen binnen het systeem.

De wet van verbondenheid: Alles en iedereen hoort erbij

Volgens de eerste wet van systemisch werk mag niemand in een familiesysteem buitengesloten worden. Iedereen, levend of overleden, moet erkend worden en zijn plek krijgen. Wanneer iemand wordt buitengesloten, bijvoorbeeld een verstoten familielid of een miskraam, kan dat onbewust leiden tot disbalans binnen het familiesysteem. Iemand anders in de familie neemt dan vaak onbewust de last van de buitengeslotene op zich, wat kan leiden tot problemen zoals het gevoel het “zwarte schaap” te zijn.

Bij een familievloek zie ik vaak dat iemand buiten de boot valt binnen het gezin van herkomst (het zwarte schaap zijn), zich anders voelt of niet mochten zijn wie ze diep van binnen werkelijk zijn. Dit kan resulteren in een systemische buitensluiting, waarbij jouw plek in het systeem niet erkend wordt. Dit belemmert een goede doorstroming van energie binnen het familiesysteem. Een familiesysteem wil compleet zijn. Als je buitengesloten wordt of als een deel van jou er niet mag zijn zal uiteindelijk iemand anders binnen het familiesysteem jouw stuk gaan dragen.

Ook kan een familievloek zorgen voor een miskraam of doodgeboren kind. Tegenwoordig is er gelukkig meer ruimte en begrip om het hier over te hebben maar toch zie ik ook nog families waarin hier niet over gesproken wordt. Ook deze kinderen horen bij het familiesysteem en het negeren van hun plaats belemmert een goede doorstroming van de energie binnen het familiesysteem.

De wet van hiërarchie: Iedereen hoort op de juiste plek te staan

In een gezond familiesysteem staat iedereen op de juiste plek binnen de hiërarchie. Ouders staan boven hun kinderen, en kinderen nemen hun natuurlijke plek in onder hun ouders. Familievloeken kunnen deze hiërarchie verstoren doordat ze familieleden verleiden om van hun plek te gaan. Zo kan het zijn dat jouw kinderen jouw last gaan dragen of proberen op te lossen omdat ze zien dat je het zwaar hebt. Hierdoor komen jouw kinderen op een hogere plek in het systeem dan waar ze thuishoren, namelijk naast jou of boven jou.

Omgekeerd kan het ook zijn dat jij als kind de lasten van je ouders op je hebt genomen, gedreven door liefde en loyaliteit. Dit gebeurt vaak wanneer ouders te maken hebben gehad met zware tegenslagen die verbonden zijn met een familievloek. In een poging om hen te helpen, kun je als kind naast hen of zelfs boven hen gaan staan. Hierdoor verlies je jouw natuurlijke plek in de hiërarchie, wat de energie blokkeert waardoor je het zelf onnodig zwaar krijgt.

De wet van balans: Geven en nemen moet in balans zijn

In een familiesysteem is het belangrijk dat er een balans is tussen geven en nemen. Een familievloeken kann deze balans verstoren. Het kan de mensen om je heen verleiden om al dan niet bewust veel te gaan nemen zonder terug te geven, wat leidt tot disbalans in relaties.

De wet van bestemming: Je bestemming moet kloppen

Deze laatste wet gaat over het vinden en vervullen van je eigen unieke pad in het leven. Familievloeken kunnen dit proces belemmeren doordat ze je gevangen houden in een zwaar leven. Als je onbewust een familievloek met je meedraagt, kan je levensbestemming voelen als een ongrijpbaar of zelfs onmogelijk doel. Het kan zijn dat je steeds weer tegen dezelfde obstakels aanloopt of dat je het gevoel hebt niet vooruit te komen.

Hoe stop je deze invloed

Door de familievloek op te heffen zorg je er voor dat deze geen verdere invloed heeft op jouw familiesysteem. Hierna hersteld het systeem soms van zelf, ik zie bijvoorbeeld soms ouders die kort na het omkeren van de vloek voor het eerst sinds jaren weer in contact weten te komen met hun kinderen. Soms is er ook meer nodig en een eerste stap hierin kan zijn om de werking van het familiesysteem beter te begrijpen. Het boek de fontein is hier een fijn boek voor.