Veel mensen hebben kasten vol spullen die ze zelden gebruiken, vaak uit angst om ze ooit nodig te hebben. Denk aan oude studieboeken, kleding die niet meer goed zit, of een oude fiets voor onderdelen. We houden vast aan het idee dat deze items ooit nog van pas zullen komen, maar in werkelijkheid nemen ze vooral ruimte in beslag en voegen ze weinig waarde toe aan ons dagelijks leven.
De valkuil hierbij is dat je deze spullen inderdaad soms nog wel gebruikt. Als je net bent afgestudeerd kunnen je studieboeken nog nuttig zijn, maar na een paar jaar is de informatie vaak verouderd en staan de boeken enkel stof te verzamelen. Als je van fietsen repareren houdt, kunnen oude fietsonderdelen handig zijn, maar als je er een hekel aan hebt, is de fietsenmaker een betere oplossing. En die kleding? Hoe groot is de kans dat het nog écht goed gaat zitten? Je kunt er beter iemand anders blij mee maken.
Voor elk item in huis kun je wel een reden bedenken om het te houden, maar als je je realiseert hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om spullen te lenen, krijgen of kopen wanneer je ze nodig hebt, wordt loslaten veel eenvoudiger.
De meeste mensen hebben namelijk een overschot aan spullen in huis. Vraag eens rond op het moment dat je iets nodig hebt of iemand het heeft liggen en aan je wilt lenen of geven. Ook weggeefgroepen op Facebook, weggeefwinkels, de kringloop en marktplaats bieden vaak verrassend veel opties.Als je het artikel dan nog niet gevonden hebt kan je altijd nog besluiten om het te kopen.
Het loslaten van spullen creëert ruimte, zowel fysiek als mentaal. Durf je spullen los te laten en vertrouw erop dat je in de toekomst altijd wel weer iets kunt vinden als je het echt nodig hebt.