Tijdens mijn eerste les filosofie vertelde de docent een verhaal over een man die onderzocht welk deel van zijn lichaam het belangrijkst is. Maar iedere keer als hij een onderdeel van zijn lichaam kiest komt een ander deel van zijn lichaam in opstand.
De moraal van dit verhaal is natuurlijk dat je hele lichaam belangrijk is: van je hart tot je kleine teen, van je milt tot je tanden. Toch zijn velen van ons een soort wandelend hoofd, jij misschien ook wel. We zijn vaak zo in gedachten verzonken dat de rest van ons lijf naar de achtergrond verdwijnt. Pas als je intensief sport of vrijt voel je je lichaam. Hierdoor vergeten je vaak een deel van je lichaam totdat het gaat protesteren met kleine of grote klachten.
Door contact te maken met je hele lichaam kom je bij je eigen wijsheid, bij dieper liggende kennis waar je met alleen je hoofd vaak niet bij kan komen. Door contact te maken met je hele lichaam kom je meer in balans, ieder onderdeel is even belangrijk.
De neiging om in je hoofd te zitten maakt het lastiger om echt te voelen wat er in de rest van je lichaam leeft en jezelf ten diepste te ervaren. Als je bijvoorbeeld voor een keuze staat, is het verleidelijk om eindeloos na te denken, af te wegen en te analyseren. Maar als je jezelf even toestaat om stil te staan bij je gevoel of contact te maken met je lichaam, kan de beste keuze vaak vanzelf naar boven komen, zonder dat je er overmatig over hoeft na te denken.
Hoewel je denkvermogen op school en werk vaak centraal staat, ben je zoveel meer dan je gedachten. Denk maar aan verliefdheid: dat is niet alleen een gedachte; het is een fysieke, voelbare sensatie in je hele lijf.
Hoe maak je contact met je lichaam?
Begin met kleine, bewuste momenten van lichaamsbewustzijn, bijvoorbeeld tijdens een dagelijks blokje om.
- Voel je voeten terwijl je loopt. Kun je hun contact met de grond opmerken? Als dat lastig is, probeer dan stevig te stampen of heel langzaam te lopen en je voeten volledig af te rollen.
- Zodra je je voeten goed voelt ga je tijdens de volgende wandeling contact maken met je enkels.
- Voel je je enkels ook goed ga dan tijdens de volgende wandeling door met je onderbenen, bovenbenen, bekken, buik, steeds een stukje hoger in je lijf.
Het vergt in het begin vaak wat oefening omdat we dit niet gewend zijn. Door regelmatig aandacht aan verschillende lichaamsdelen te geven, lukt het je steeds beter om deze stukken bewust te voelen.
Wil je hier mee verder? Wil je meer uit je hoofd komen en meer contact met je hele systeem maken? Maak dan een afspraak.